[ ? ]
18/10/2018 4:12 pm
Ballina / Kuriozitete / “Princesha polare” e mumifikuar me qerpikët dhe flokët të ruajtura pas 900 vjetësh- VIDEO

“Princesha polare” e mumifikuar me qerpikët dhe flokët të ruajtura pas 900 vjetësh- VIDEO

“Bukuria polare” e mumifikuar u mbështjellë në një fshesë me pllaka bakri, të mbështjellë me një material të trashë tekstili, lesh. Karakteristikat e saj të fytyrës, dhëmbët, qerpikët e gjatë dhe flokët, mbetën të qarta qartë pas gati 900 vjetësh!Mumja e zbuluar u hodh në mes të tre duzinë burrave dhe një fëmije, siç raportohet nga Times Siberian, në varrin e lashtë Zeleny Yar, pranë Salekhard, kryeqyteti arktik i Rusisë.
Shkencëtarët konfirmuan se, kur gruaja ishte e gjallë, ajo do të qëndronte 5 metra e gjatë dhe do të kishte qenë rreth 35 vjeç kur ajo vdiq.Ajo mund të ketë qenë gjithashtu anëtare e një qytetërimi mesjetar të gjuetisë dhe peshkimit, që kishte ndikim në rajon deri në pjesën veriore të Siberisë dhe mund të kishte lidhje me Persinë.

Duke qënë e vetmja femër në varrin, ajo mund të ishte një anëtar “elitar” i asaj bashkësie.

Kishte disa unaza tempulli të gjetura afër kafkës së saj, përveç kësaj, asnjë gjurmë bizhuteri nuk u gjet në varrin e saj. Edhe pse koka e sajë ishte ende  trupi i saj nuk ishte!

Siç shpjegohet nga Profesor Dong-Hoon Shin, nga Universiteti Kombëtar i Seulit, ka dy lloje mumjesh në botë: artificiale dhe natyrore.

“Shembuj të shkëlqyeshëm të mumieve me origjinë artificiale janë egjiptiane. Mumifikimi natyror i trupave të varrosur zakonisht vërehet kur ekzistojnë kushte të caktuara të mjedisit – permafrost, prania e objekteve të bakrit në varrimin dhe klimën – tha profesori Shin.

'
'

Të Ndryshme

Shenjat e mundshme të kancerit që të gjithë ne i injorojmë!

Shumë ekspertë thonë se ne duhet të jemi të vëmendshëm ndaj simptomave që mbajnë të …