Nga Bota
28 tetor 2021
Kim Jong Un urdhëron koreano-veriorët të hanë më pak deri në vitin 2025

Koreja e Veriut ka paralajmëruar qytetarët e saj se duhet të hanë më pak ushqim derisa vendi të rihapë kufirin me Kinën në vitin 2025.

Mungesa e ushqimit po prek tashmë koreano-veriorët, por qytetarëve u thanë që të shtrëngonin rripat për të paktën tre vjet të tjerë nga zyrtarët.

Megjithatë, njerëzit tashmë janë ankuar se mungesat do ta bënin të vështirë jetën gjatë dimrit, e lëre më shumë vjet.

Koreja e Veriut mbylli kufirin e saj me Kinën në janar 2020 si një masë paraprake kundër përhapjes së koronavirusit.

Por masa pati një ndikim serioz në ekonominë e vendit – me çmimet e mallrave të përditshme që u rritën ndjeshëm pasi kërkesa tejkaloi ofertën.

Pavarësisht vështirësive aktuale me të cilat po përballet populli i Koresë së Veriut, udhëheqësi i tyre Kim Jong Un ka vazhduar të shtyjë idenë e mbështetjes te vetja këtë vit.

Ky mesazh u inkurajua më tej në korrik, kur Komiteti Qendror i atëhershëm udhëzoi publikun që të fillonte rritjen e të korrave të veta në pritje të mungesave.

Megjithatë, me Organizatën e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë që vlerëson se Koreja e Veriut ka mungesë rreth 860,000 ton ushqime këtë vit, banori i Sinuiju tha se përbuzja po rritet mes njerëzve.

“Të na thuash të durojmë vështirësitë deri në 2025 është njësoj si të na thuash të vd esim nga uria”, tha banori.

Një burim i dytë pohoi se qeveria e Koresë së Veriut po përpiqet të përkeqësojë mungesën e ushqimit si rezultat i strategjisë së tyre efektive Covid-19, për të cilën ata thonë se ka funksionuar mirë.

Megjithatë, qeveria ka fajësuar faktorët e jashtëm për mungesën e tyre ushqimore, duke përmendur sanksionet e vendosura ndaj tyre, fatkeqësitë natyrore dhe pandeminë globale të koronavirusit.

Vitin e kaluar, Koreja e Veriut pësoi përmbytje të rënda të cilat dëmtuan të korrat vitale dhe lanë qindra familje pa shtëpi. Këtë vit, të mbjellat u dëmtuan gjithashtu nga thatësirat dhe përmbytjet e mëvonshme.

Në gusht, reshjet e dendura në verilindje të Koresë së Veriut shkatërruan ose përmbytën 1,170 shtëpi dhe detyruan 5,000 banorë të evakuoheshin në vende të sigurta.

Kim ka pranuar një situatë ‘të tensionuar’ ushqimore që mund të përkeqësohet nëse të gjitha të korrat dështojnë, duke përkeqësuar problemet ekonomike mes kufizimeve të rrepta të vetë-imponuara të kufirit dhe lëvizjes që kanë ngadalësuar tregtinë në një rrjedhë./21MediaTë ndryshme
Më shumë
Gjashtë viktima dhe 153 raste të reja me Covid-1925 qershor 2020
Maqedoni: Dje janë aplikuar 12.939 vaksina 4 gusht 2021
Lidhja me prezantuesen seksi, Jeff Bezos drejt një martese të dytë?16 qershor 2021